Rusland heeft mogelijk een tactische fout gemaakt door te veel mankracht en wapens in te zetten voor de eerste verdedigingslinie aan het front in Oekraïne. Hierdoor zijn achterliggende verdedigingslinies minder sterk, zeggen militaire analisten tegen The Kyiv Independent.

De Russen hebben weliswaar een complexe uit meerdere lagen bestaande verdediging opgebouwd met over honderden kilometers uitgestrekte mijnenvelden, tankhindernissen en andere versterkingen, maar gebruikt die niet strategisch.

Het tegenoffensief van Oekraïne verliep in eerste instantie moeizaam, maar de laatste weken worden er de nodige successen geboekt. Vooral het doorbreken van de eerste verdedigingslinie aan het Zaporizja-front in het zuiden van het land was een aansprekend succes.

Defensie-analist Michael Kofman van het Carnegie Endowment for International Peace zegt tegen The Kyiv Independent dat Oekraïne nu probeert door de tweede verdedigingslinie heen te breken. Volgens Oekraïense generaals wordt dat waarschijnlijk een stuk makkelijker dan de eerste linie.

Zwaartepunt Russische verdediging ligt op eerste linie aan het front in Oekraïne

Hoewel Rusland meerdere verdedigingslagen heeft waarop het leger terug kan vallen als de vijand oprukt, zijn verreweg de meeste troepen ingezet voor de verdediging van de eerste linie.

Ook hebben de Russische troepen tegenaanvallen uitgevoerd vóór die eerste verdedigingslinie en dat is volgens Kofman "een hele kostbare strategie", omdat ze daarbij veel pantservoertuigen en manschappen hebben verloren.

"Bij de verdedigingsstrategie is er vanuit gegaan dat de Russen zich terug zouden kunnen trekken", zegt de voor de denktank Center for Defense Strategies werkende gepensioneerde Oekraïense generaal Viktor Kivliuk. "Maar als er niemand meer over is om zich terug te trekken vanaf de eerste verdedigingslinie, wie verdedigt dan de tweede linie?"

"De Russen hebben veel infanterie, maar niet genoeg materieel en pantservoertuigen", zegt Kivliuk. "Bij het uitvoeren van manoeuvres doen ze wat de commandanten zeggen, maar door de tekorten kan dat niet op de juiste manier."

De verdedigingslinies zijn opgebouwd onder het commando van de Russische generaal Sergej Surovikin, die volgens voormalige collega's "genadeloos" is en "nauwelijks respect heeft voor mensenlevens". Zijn bijnaam is "Generaal Armageddon".

Surovikin verdween na de muiterij van de Wagner Group in juni echter van de radar, vanwege de banden die hij onderhield met het huurlingenleger.

Nu heeft generaal Valery Gerasimov de leiding en lijken de Russische troepen een andere strategie te hanteren dan waar de verdedigingslinies voor zijn gebouwd.

Kofman zegt tegen The Kyiv Independent dat Surovikin een klassieke positionele verdediging wilde, terwijl Gerasimov een voorkeur heeft voor een actieve defensie, inclusief regelmatige tegenaanvallen.

LEES OOK: Een oude tank als rijdende bom op de vijand laten inrijden: Oekraïne kopieert een favoriete tactiek van het Russische leger